29. 4. 2019  Düsseldorf / Německo

Další kroky ve spolupráci s Plastic Bank

Henkel využívá Social Plastic® na obaly pro produkty divizí Beauty Care a Laundry & Home Care

  • Social Plastic® přispívá k cirkulární ekonomice
  • Společný závazek ke snížení plastového odpadu v oceánech a současně zlepšení životních podmínek lidí žijících v chudobě
  • Obaly vyrobené ze 100% recyklovaného plastu včetně Social Plastic® pro produkty značky Silan a řadu ProNature (od léta 2019) a také speciální edici od Nature Box a Fa (uvedení na trh v červnu 2019)

Společnost Henkel podniká další kroky v rámci spolupráce se společensky orientovanou organizací Plastic Bank: Divize zaměřené na spotřební produkty Laundry & Home Care a Beauty Care uvedou brzy na trh produktové obaly ze 100% recyklovaného plastu. Až 50 % z toho bude Social Plastic®, tedy plast, který se sesbírá ještě předtím, než se dostane do oceánů či vodních toků. Tímto krokem potvrzuje Henkel svůj závazek orientovat výrobu plastových obalů směrem k cirkulární ekonomice a zároveň poskytovat příležitosti pro lidi žijící v chudobě.

Řešení pro plastový odpad a chudobu

Henkel spolupracuje s Plastic Bank už od roku 2017. Společným cílem těchto organizací je omezit plastový odpad v oceánech a zlepšit životy lidí žijících v chudobě, a to zejména v zemích, které nemají infrastrukturu pro nakládání s odpady. S pomocí společnosti Henkel otevřela Plastic Bank tři další pobočky pro sběr plastu na Haiti, jedné z nejchudších zemí světa. Místní obyvatelé mohou posbírat nashromážděný odpad a vyměnit jej za peníze, zboží nebo služby. Tento materiál zvaný Social Plastic je poté integrován zpět do hodnotového řetězce plastů.

Social Plastic byl úspěšně integrován do obalů společnosti Henkel

Po úspěšných pilotních projektech se Henkel nyní posouvá dále a integruje Social Plastic do různých obalů svých produktů:

  • Od července budou v Německu všechny PET lahve čisticích prostředků ProNature značek Bref, Pur a Clin, stejně jako nádoby na aviváž Silan Fresh Control, vyrobeny ze 100% recyklovaných plastů – z toho 25 % bude Social Plastic®.
  • V červnu bude na Německém trhu uvedena speciální edice šampónu a sprchového gelu divize Beauty Care: Lahve označené „Meeres Glück“ od značky Nature Box a „Meeres Liebe“ od značky Fa budou vyrobené ze 100% recyklovaného plastu – z toho 50 % bude Social Plastic®.

„V roce 2019 zpracuje celkem Henkel okolo 200 tun sebraného materiálu s označením Social Plastic – plastu, který neskončí v oceánu,” říká Thomas Müller – Kirschbaum, spolupředseda rady společnosti Henkel pro trvalou udržitelnost a ředitel R&D Laundry & Home Care. “Dlouhodobým využívání plastů s označením Social Plastic na výrobu našich obalů potvrzujeme náš závazek přispívat k cirkulární ekonomice a současně poskytovat lidem na Haiti šanci na lepší budoucnost."

„Máme radost nejen z toho, že produkty značek Fa a Nature Box, které se brzy dostanou na trh, budou postavené na bázi trvalé udržitelnosti, ale i z toho, že můžeme díky spolupráci s Plastic Bank pomáhat a řešit globální problémy s plasty v oceánech,” uvedla Saskia Schmaus, která pracuje jako Corporate Director International v divizi Henkel Beuaty Care.

„Plastic Bank vytváří hodnotový řetězec, který dělá svět lepším místem. Naše partnerství se společností Henkel je dobrým příkladem toho, čeho lze dosáhnout spojením sil,“ řekl David Katz, generální ředitel Plastic Bank. „Společně můžeme vytvořit skutečnou přidanou hodnotu tím, že budeme řešit problém s odpadem komplexně a zároveň budeme pomáhat nejchudším lidem na světě."

Další krok v rámci strategie a cílů společnosti Henkel v oblasti obalů

Nové obaly s obsahem Social Plastic® na trhu jsou jen dalším příkladem toho, jak svědomitě společnost Henkel přistupuje k cílům, které si stanovila v oblasti udržitelnosti obalů. Společnost plánuje do roku 2025 zvýšit podíl recyklovaných plastů při výrobě obalů pro spotřební zboží v Evropě na úroveň 35 % a zároveň v současnosti rozšiřuje své aktuální portfolio obalů vyrobených ze 100% recyklovaného plastu. Do roku 2025 budou navíc všechny obaly společnosti Henkel recyklovatelné, opakovaně použitelné nebo kompostovatelné*.

Další informace o strategii a cílech v oblasti obalů společnosti Henkel najdete na henkel.com/sustainability/positions/packaging.


* S výjimkou lepících produktů, kde zbytky mohou ovlivnit recyklovatelnost nebo znečistit recyklační systémy.

Tiskové zprávy (38,46 KB)
Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky