3. 5. 2019  Düsseldorf / Německo

Spolupráce se společností Ampacet podporuje pokrok v oblasti cirkulární ekonomiky

Henkel představuje recyklovatelné černé plastové obaly


Ve spolupráci se společností Ampacet, globální poskytovatel barvících koncentrátů (masterbatch), vyvíjí Henkel inovativní řešení pro plně recyklovatelné černé plastové obaly. Nový obalový materiál využívá alternativní bezuhlíkovou černou barvu, což umožňuje integrovat použité lahve zpět do hodnotového řetězce. Právě v takovýchto obalech budou v květnu uvedeny na trh produkty určené na čištění WC značky Bref a v průběhu tohoto roku přibydou i další výrobky společnosti Henkel.

„Jsme si vědomi toho, že černé lahve jsou jednou z největších výzev z hlediska recyklovatelnosti použitých obalů, a proto chceme být součástí řešení: nový materiál přispěje k uzavření kruhu a k našim ambicím udržitelnosti,“ uvedl Vineet Varman, ředitel vývoje obalových materiálů pro speciální čistící prostředky v divizi Laundry & Home Care. „Naše společné vývojové projekty, které se dotýkají všech divizí společnosti Henkel, podtrhují náš závazek ohledně udržitelných obalů a pokroku směrem k cirkulární ekonomice.

Řešení problému s recyklovatelností černých plastových nádob

Kvůli barvě, která se doposud používala, představují z hlediska recyklačního hodnotového řetězce černé plastové obaly velkou výzvu – recyklační zařízení používají k identifikaci plastových materiálů, určených na recyklaci, infračervené záření (NIR). Na detekci a následnou separaci takového materiálu se používají optické senzory, které fungují na bázi odraženého světla. Jelikož každý černý plastový obal obsahuje uhlíkovou černou barvu, standardní optické senzory nedokážou takovýto odpad správně identifikovat a separovat.

Vývojářské projekty s významnou přidanou hodnotou

Vedle úspěšného vývoje recyklovatelné černé láhve pro produkty Bref se v současnosti Henkel a Ampacet věnují testování nových obalů pro různé produkty napříč všemi divizemi a kategoriemi. Vhodnost nového materiálu byla už otestována v reálných podmínkách. Institut Cyclos-HTP, specializující se na klasifikaci, hodnocení a certifikaci recyklovatelnosti obalů a zboží potvrdil, že nádoby společnosti Henkel s bezuhlíkovou černou barvou jsou plně detekovatelné a separovatelné. Týmy společnosti Henkel pro vývoj obalů nyní pracují na úspěšné integraci nového materiálu do dalších typů obalů a zároveň zajišťují, že stále splňují nejvyšší standardy kvality. Jejich dalším krokem je přimíchávání recyklovatelného obsahu do obalů.

„Je nám ctí spolupracovat se společností Henkel na podpoře cirkulární ekonomiky pomocí této inovace,“ říká Philippe Hugelé, strategický obchodní manažer společnosti Ampacet. „V rámci iniciativy zaměřené na udržitelnost dávají naše barevné koncentráty REC-NIR-BLACK bez černého uhlíku druhý život černým plastovým obalům. A to tak, že umožňuje skenování pomocí technologie infračerveného záření pro automatickou separaci v recyklačních závodech. Jsme rádi, že můžeme přispět k větší recyklovatelnosti obalů ikonických značek společnosti Henkel.“ REC-NIR-BLACK od společnosti Ampacet byl na dubnovém udílení cen Plastics Recycling Awards Europe 2019 vyhlášen jako „Produktová technologická inovace roku“ (Product Technology Innovation of the Year).

Další krok na cest za ambiciózními cíli společnosti Henkel v oblasti obalů

Vývoj recyklovatelných černých plastových obalů je pro společnost Henkel dalším důležitým krokem v implementaci její obalové strategie a cílů: do roku 2025 bude 100 % obalů, které používá společnost Henkel pro svoje výrobky, buď recyklovatelných, znovu použitelných nebo kompostovatelných*. Dále společnost Henkel plánuje v Evropě do roku 2025 použít na výrobu obalů pro spotřební zboží až 35 procent recyklovaného plastu. Za účelem neustále podpory inovací ve vývoji obalů, se Henkel zapojuje do několika partnerství napříč všemi odvětvími průmyslu: Henkel je například členem iniciativy New Plastics Economy (NPEC), dále je zakládajícím členem aliance Alliane to End Plastic Waste (AEPW) a partnerem společensky orientované organizace Plastic Bank.
Více informací o závazcích společnosti Henkel naleznete na stránce henkel.com/plastic.

O společnosti Ampacet
Ampacet Corporation je díky svým 25 závodům v 18 zemích světa lídrem ve výrobě barvících koncentrátů (masterbatch), který nabízí nejširší škálu vlastních barev, speciálních efektů, černé, bílé a speciálních barvících koncentrátů pro pevné i pružné extrudování a procesy aplikace. Společnost se zavázala k dosažení udržitelného růstu a ziskovosti pomocí navrhování inovativních, nákladově efektivních a udržitelných řešení, která zvýší vizuální přitažlivost, funkčnost a výkon plastů bez omezení. Ampacet Corporation sídlí v americkém městě Tarrytown ve státě Ney York, zaměstnává více než 2 000 lidí po celém světě a provozuje technologická a vývojová centra a výrobní závody na americkém kontinentě, v Asii i Evropě. Více informací naleznete na ampacet.com.


* S výjimkou lepících produktů, kde zbytky mohou ovlivnit recyklovatelnost nebo znečistit recyklační systémy.

Tiskové zprávy (39,16 KB)
Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky