29. 10. 2018  Düsseldorf / Německo

Globální závazek New Plastics Economy

Společnost Henkel podepsala závazek ohledně dosažení pokroku v oblasti cirkulární ekonomiky plastů

V rámci plnění svých závazků spojených s udržitelností obalů se společnost Henkel zapojila do iniciativy New Plastics Economy („Nová ekonomika plastů“). Iniciativa vedená nadací Ellen MacArthur Foundation spojuje zainteresované strany a podněcuje je k tomu, aby přehodnotily a změnily své plány týkající se budoucnosti plastů a vydaly se vstříc cirkulární ekonomice. Tato iniciativa představila svůj globální závazek, který podepsalo 250 organizací včetně společnosti Henkel. Kolektivní cíl: eliminovat plastový odpad a znečištění hned na začátku u zdroje.

Globální závazek iniciativy New Plastics Economy je veden nadací Ellen MacArthur Foundation ve spolupráci s programem OSN pro životní prostředí (UN Environment) a byl oficiálně představen na konferenci Our Ocean Conference na Bali. Mezi signatáře této dohody patří mnoho světových výrobců obalů, značek, maloobchodníků a recyklátorů, ale i vlády a nevládní organizace. Spojuje je jejich společný cíl – vytvořit „nový standard“ v oblasti plastových obalů. Mezi jejich konkrétní cíle například patří:

  • Vyřadit problematické nebo nepotřebné plastové obaly a přejít od modelů založených na jednorázovém použití k modelům na bázi opakovaného použití.
  • Inovovat obaly tak, aby se do roku 2025 dalo 100 % plastových obalů lehce a bezpečně znovu použít, recyklovat nebo kompostovat.
  • Uzavřít kruh vyrobených plastů tím, že se zásadním způsobem navýší objem plastů, které se budou moci opakovaně používat anebo recyklovat za účelem výroby nových obalů nebo produktů.

Globální závazek je založen na jasné vizi cirkulární ekonomiky plastů, který je v souladu s cíli a celkovým přístupem k udržitelným obalům společnosti Henkel: do roku 2025 bude 100 % obalů společnosti Henkel recyklovatelných, znovu použitelných nebo kompostovatelných*. Ve stejném časovém rámci chce Henkel využít 35 % recyklovaného plastu pro své spotřební zboží v Evropě. Tento časový rámec na udržitelnost obalů je založen na třech klíčových fázích cirkulárního hodnotového řetězce (materiály z udržitelných zdrojů, smart design obalů a postupné uzavírání kruhu), přičemž také zahrnuje konkrétní kroky pro každou z těchto fází.

Za účelem podpory inovací ve sféře vývoje obalů a rozvoji recyklační infrastruktury spolupracuje Henkel s řadou partnerů – pokrok směrem k udržitelným obalům bude možný pouze tehdy, budou-li spolupracovat organizace z různých průmyslových odvětví a organizace napříč celým hodnotovým řetězcem. „Globální závazek inciativy New Plastics Economy je jasným signálem, že se podniky, vlády a jiné organizace po celém světě spojuje jasná vize – a to taková, že je třeba vytvořit cirkulární ekonomiku plastů. Je to jen jeden krok na náročné cestě, ale právě tento krok může přinést obrovské výhody nejen společnosti jako takové, ale i ekonomice a životnímu prostředí,“ uvádí Ellen MacArthurová, zakladatelka nadace Ellen MacArthut Foundation.


Více informací o konkrétních cílech a přístupu společnosti Henkel k udržitelným obalům naleznete na této stránce henkel.com/sustainability/positions/packaging.


* s výjimkou lepících produktů, kde zbytky mohou ovlivnit recyklovatelnost nebo znečistit recyklační systémy.

Tiskové zprávy (150,92 KB)

Spoločnosť Henkel sa spolu s 250 organizáciami pripojila k iniciatíve New Plastics Economy, ktorá predstavila svoj Globálny záväzok. Spoločným zámerom týchto organizácií je eliminovať plastový odpad a následné znečistenie životného prostredia plastami už pri samotnom zdroji

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky