26. 6. 2023  Düsseldorf / Nemečko

Průkopnický duch a síla inovací coby klíč k úspěchu

Henkel oslavuje 100 let divize Adhesive Technologies

Přesně před 100 lety začala společnost Henkel prodávat své první lepící hmoty. Od vývoje lepidel, jichž společnost používala při výrobě obalů svých pracích prostředků, až po dnešní pokročilá řešení, jež našla využití ve více než 800 průmyslových odvětvích, špičkové spojovací a lepící materiály, tmely a funkční povrchové nátěry jsou nedílnou součástí bezpočetného množství spotřebních i průmyslových výrobků. Divize společnosti Henkel Adhesive Technologies sdílí vizi svých zákazníků a umožňuje jim vyvíjet průlomové inovace v takových oblastech jako je udržitelnost, mobilita a digitalizace.

Díky svému průkopnickému duchovi a inovacím jsme se za posledních 100 let stali největším světovým výrobcem lepících a spojovacích hmot, tmelů a funkčních povrchových nátěrů, jež používá přes 100 000 průmyslových zákazníků i miliony běžných spotřebitelů. Našim dalším krokem při budování hodnot v rámci průmyslových odvětví na celém světě je vývoj udržitelných řešení, jež jsou potřebná k budování oběhového hospodářství a snižování emisí CO2,“ vysvětluje Mark Dorn, výkonný viceprezident divize Adhesive Technologies. „Tak jako předtím, i nyní spolupracujeme s našimi zákazníky, abychom výzvy přeměnili v příležitosti a přinášeli inovativní produkty a řešení.

Úspěšný příběh divize Adhesive Technologies se začal psát před 100 lety, kdy společnost Henkel udělala z nouze cnost. V důsledku okupace Porýní a Porúří po skočení První světové války hrozil v Düsseldorfu, kde měla společnost Henkel sídlo, nedostatek lepících hmot, jež společnost potřebovala při výrobě obalů pro své čistící prostředky. V roce 1922 proto společnost začala pro vlastní potřebu vyvíjet a vyrábět lepidla na papírové a lepenkové obaly. Po dokončení vlastní továrny na lepidla začala společnost Henkel od 26. června 1923 prodávat své lepící výrobky i sousedním společnostem. Mezi její první výrobky patřily malířské lepidlo Mala a lepící pasta na tapety Tapa, jež byly vyrobeny na báze bramborové moučky.

Století plné úspěchů

Díky svým patentovaným vynálezům, inovacím a strategickým akvizicím se divize Adhesive Technologies stala světovým průkopníkem v odvětví lepících a spojovacích materiálů. V roce 1969 například představila první tyčinkové lepidlo pod značkou Pritt, inspirované rtěnkou, jež zrevolucionizovalo papírenský průmysl na více než 50 let. V roce 2001 získal Pritt značku kvality „Space-Proof“ a byl zaslán na mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

V průmyslovém sektoru přispěla lepící a spojovací řešení od společnosti Henkel k transformaci výrobních procesů a vývoji produktů v automobilovém, elektronickém a obalovém průmyslu i v mnoha dalších odvětvích. Nabízené technologie přinášejí funkce šité na míru, mezi než patří silné spoje, těsnění, povrchová ochrana, termální a elektrická vodivost, recyklovatelnost a mnoho dalších. Díky akvizici Loctite Corporation v roce 1997 divize Adhesive Technologies úspěšně posílila své kapacity a posunula své podnikání na další úroveň. Loctite je v současnosti nejsilnější světovou značkou v odvětví spojovacích a lepících technologií.

Za 100 let společnost Henkel prokázala výkonnost a široké uplatnění svých řešení mnoha způsoby. V roce 1987 byly výrobky značky Ceresit použity například k renovaci Velké čínské zdi. V roce 2015 společnost vyvinula speciální lepidlo na odbornou opravu ulomené brady světoznámé posmrtné masky egyptského faraona Tutanchamona.

Na sto let úspěchů divize Adhesive Technologies jsme velmi hrdí. Při pohledu na posledních 100 let vidíme impozantní vývoj našeho technologického know-how a trhových znalostí. Se svojí minulostí plnou inovací a pozoruhodných úspěchů, jež už máme za sebou, se těšíme na světlou budoucnost, v níž bude divize Adhesive Technologies nadále psát historii a vytvářet řešení pro budoucnost,“ dodává Mark Dorn.

Globální lídr s účinnými a udržitelnými řešeními

Inovace divize Adhesive Technologies se v současnosti soustředí na vývoj trvale udržitelných řešení pro své zákazníky. Neustále pracuje na vývoji produktů, jež umožňují šetrné a efektivní využívání zdrojů při výrobě i během celého životního cyklu výrobků a zároveň využívají obnovitelné nebo recyklované suroviny. Kromě toho společnost Henkel nabízí neustále se rozšiřující portfolio výrobků, jež přispívají k lepší recyklovatelnosti obalů a spotřebního zboží a opravitelnosti každodenních výrobků.

Pro další posílení inovačních kapacit otevřela divize Adhesive Technologies v roce 2022 ve svém sídle nové inovační centrum Inspiration Center Düsseldorf. V tomto moderním centru s více než 30 laboratoři pracuje kolem 650 odborníků na vývoji vysoce účinných a udržitelných řešení v oblasti spojovacích a lepících materiálů, tmelů a funkčních povrchových nátěrů. Zároveň slouží jako globální zákaznické centrum, v němž divize Adhesive Technologies prezentuje celé své technologické portfolio a rozvíjí spolupráci se svými zákazníky z více než 800 průmyslových odvětví. V roce 2023 je plánované postupné otevření dalšího globálního inovačního centra v Šanghaji.

Tiskové zprávy (143,25 KB)

Výstavbou a spuštěním vlastní továrny na lepidla v Düsseldorfu zahájila společnost Henkel 26. června 1923 prodej lepidel.

Mezi první výrobky patřilo malířské lepidlo Mala, jehož základem byla bramborová mouka.

Mark Dorn, výkonný viceprezident společnosti Henkel Adhesive Technologies.

Tyčinka Pritt je jedním z nejznámějších vynálezů společnosti Henkel a v roce 2001 získala pečeť kvality "Space-Proof".

Pamětní kámen na Velké čínské zdi připomíná použití výrobků Ceresit při renovaci.

V roce 2015 vyvinula společnost Henkel speciální lepidlo k profesionálnímu opětovnému nalepení useknutých vousů slavné Tutanchamonovy posmrtné masky.

V současné době se společnost Adhesive Technologies zaměřuje především na vývoj udržitelných řešení pro své zákazníky.

Aby společnost Adhesive Technologies posunula své inovační schopnosti na další úroveň, otevřela v roce 2022 ve svém domovském sídle Inspirační centrum Düsseldorf.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky