22. 7. 2020  Düsseldorf / Německo

Spolupráce s partnerem Albéa v oblasti obalů na podporu cirkulární ekonomiky

Tuby v rámci celého portfolia Oral Care společnosti Henkel budou plně recyklovatelné začátkem roku 2021

I když tuby na zubní pastu používají miliony spotřebitelů každý den, mnoho z nich neví, že současné tuby nelze recyklovat – jejich vícevrstvá struktura představuje pro recyklační zařízení významný problém. Tato situace se ale brzy změní: v souladu s cíli a závazky společnosti Henkel zabraňovat tvorbě plastového odpadu, přichází společnost se zcela novým portfoliem Oral Care s plně recyklovatelnými zubními tubami, které vyrábí dodavatel společnosti Henkel – společnost Albéa. Přechodný proces, který se dotkne všech produktů značky Oral Care, se spustí začátkem příštího roku a začne u španělské značky zubních past Licor del Polo.

Pro zvýšení prvků udržitelnosti tub na zubní pasty, používá Henkel patentovanou technologii Greenleaf společnosti Albéa, která umožňuje plně recyklovat obal při jakémkoliv systému sběru odpadu. Tuby vyráběné technologií Greenleaf, považuje Asociace plastových recyklátorů (USA) a Suez Circpack (Evropa) za technicky recyklovatelné v rámci stávajících recyklačních toků, které se používají v případě flašek z HDPE. Unikátní technologie, používaná při výrobě těchto tub, výrazně snižuje uhlíkovou stopu produktu díky výrobě, při které se uplatňuje proces jedné foukané fólie.

Podpora cirkulární ekonomiky

„Chceme podpořit cirkulární ekonomiku a plnit ambiciózní cíle v oblasti obalů. Společný vývoj je pro nás významným krokem k dalšímu zlepšování recyklovatelnosti našeho portfolia obalů což výrazně přispívá k našemu cíli dosáhnout 100% recyklovatelnosti do roku 2050,“ uvedl Philippe Bank, který je zodpovědný za oblast udržitelnosti obalů v divizi Henkel Beauty Care. „Zavedením technologie Greenleaf společnosti Albéa přesuneme více než 700 tun obalového materiálu ročně do kategorie, kterou lze využít a obnovit pomocí stávajících recyklačních toků odpadu.“

Zoran Joksic, obchodní ředitel společnosti Albéa, dodal: „Společně se společností Henkel dokazujeme, že vůdčí společnosti se známými značkami, jako je například Licor del Polo, stojí v první linii při řešení výzev spojených s udržitelným rozvojem. Rozdíl je v tom, jak firmy tento cíl vnímají – a přesně tuto hodnotu Albéa sdílí se společností Henkel.“

Připravují se i další kroky

Kromě spolupráce na zavedení recyklovatelného řešení obalů spolupracují obě společnosti ještě na dalším zlepšování a harmonizaci všech jednotlivých komponentů tub. „Máme jasný cíl: společně chceme v roce 2021 uvést na trh tubu, která bude jako první na světě vyrobená pouze z HDPE a její součástí bude také víčko,“ uvedl Philippe Blank.

Ambiciózní cíle v oblasti obalových řešení

V rámci svého úsilí v oblasti udržitelnosti si společnost Henkel stanovila ambiciózní cíle pro obaly s cílem podpořit cirkulární ekonomiku. Do roku 2025 bude 100 % obalů společnosti Henkel recyklovatelných nebo opakovaně použitelných*, přičemž společnost zároveň sníží množství primárních plastů z fosilních surovin, které používá na balení svých spotřebitelských produktů a to o 50 %. Kromě toho chce Henkel přispět k tomu, aby nedocházelo k ukládání plastového odpadu do životního prostředí.

Na cestě k dosažení těchto cílů již společnost Henkel dosáhla mnoha pokroků. Společnost například zvýšila podíl recyklovaných plastů ve svých obalech a řada obalů společnosti Henkel obsahuje 100 % recyklovaných materiálů. Dalším příkladem je partnerství s mezinárodní organizací Plastic Bank, s jejíž pomocí se Henkel snaží o zastavení znečišťování světových oceánů plasty a vytváření příležitostí pro lidi žijící v chudobě.

Více informací o iniciativách společnosti Henkel v oblasti udržitelných obalů najdete na henkel.com/plastic.


*S výjimkou lepivých produktů, u kterých mohou zbytky ovlivnit recyklovatelnost nebo znečistit recyklační toky.

O společnosti Albéa

Vyvíjíme a vyrábíme obaly šetrné k životnímu prostředí – tuby, rtěnky, řasenky, nádoby na výrobky pečující o pleť a další řešení na klíč – pro trhy s kosmetickými produkty, výrobky pro osobní hygienu a zdraví. Podle našeho názoru však bez zodpovědné společnosti nemohou existovat obaly šetrné k životnímu prostředí. Proto se snažíme podpořit reputaci našich dynamických a prestižních zákazníků; naší činností přispíváme k ochraně životního prostředí; podporujeme naše komunity; investujeme do odborných znalostí a prvotřídního vybavení v našich 32 moderních zařízeních po celém světě; a staráme se o našich 12 000 talentovaných pracovníků. V Albéa chráníme krásu.
albea-group.com

Spoločnosť Henkel spolu so svojím obalovým partnerom, Albéa, začiatkom roku 2021, premení celé portfólio Oral Care túb na plne recyklovateľné.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky