15. 3. 2022  Düsseldorf / Německo

Další milníky na cestě k uhlíkové neutralitě splněny

Uhlíkově neutrální výroba v dalších provozech společnosti Henkel

Další dva výrobní provozy společnosti Henkel v Německu dosáhly důležité mety v oblasti trvalé udržitelnosti: výrobní závody divize Laundry & Home Care v Düsseldorfu a divize Beauty Care v bavorském městě Wassertrüdingen dokončily přechod na 100 % uhlíkově neutrální. Cílem společnosti Henkel je do roku 2030 dosáhnout klimaticky pozitivní výroby ve všech svých výrobních provozech na světě.

Společnost již od července 2021 používá při výrobě tekutých čisticích prostředků a tablet do myček nádobí v düsselfdorském závodě výlučně zelenou elektřinu a bioplyn. Přechodem na uhlíkově neutrální energie, zejména udržitelná paliva (bioplyn), při energeticky náročné výrobě práškových produktů se divizi Laundry & Home Care nyní podařilo dosáhnout 100 % klimaticky neutrální výroby. Düsseldorfský závod, který je druhým největším výrobním závodem společnosti Henkel na světě, již získal řadu mezinárodních ocenění za podporu Průmyslu 4.0 či za trvale udržitelné výrobní procesy, mezi jinými i od Světového ekonomického fóra. Nyní se stal uhlíkově neutrální i provoz centrálního skladu v tomto závodě, který obsluhuje zákazníky divize Laundry & Home Care v Evropě.

Největší německý výrobní závod divize Beauty Care v bavorském městě Wassertrüdingen již také využívá výlučně uhlíkově neutrální energie při výrobě vlasové a tělové kosmetiky. Za tímto účelem byl loni na střeše a v okolí závodu nainstalován mimo jiné také fotovoltaický systém o rozloze 17 000 m2. Množství elektrické energie, kterou vyrobí, by dokázalo pokrýt průměrnou roční spotřebu 450 domácností. Kromě zelené elektřiny se v závodě využívá také bioplyn.

Přesto Düsseldorf a Wassertrüdingen nejsou první německé závody společnosti Henkel, které přešly na udržitelnou výrobu. Fragrance Center, výzkumně-výrobní centrum společnosti Henkel v Krefeldu, zavedlo uhlíkově neutrální výrobu již v srpnu 2021, přičemž celou svoji energetickou spotřebu pokrývá zelenou energií a bioplynem.

„V naší strategii udržitelnosti jsme si stanovili nové dlouhodobé ambiciózní cíle. Jedním z nich je úplný přechod na klimaticky pozitivní výrobu již do roku 2030, tedy o deset let dříve, než jsme původně plánovali,“ říká Ulrike Sapiro, ředitelka pro udržitelnost ve společnosti Henkel. „Na celém světě provozujeme 170 výrobních závodů a intenzivně pracujeme na tom, aby zcela přešly na uhlíkově neutrální paliva, získávaly elektřinu z obnovitelných zdrojů a celkově zvýšily svoji energetickou účinnost. Düsseldorf a Wassertrüdingen jsou v tomto směru skvělým příkladem. Navíc chceme dosáhnout nulové čisté emise v případě emisí rozsahu 3.“

Ambiciózní klimatické cíle

Společnost Henkel sleduje ambiciózní cíle, aby své výrobní procesy přetransformovala do roku 2030 na klimaticky pozitivní. Do roku 2025 chce společnost snížit uhlíkovou stopu svých provozů ve světě o 65 % ve srovnání s výchozím rokem 2010. Dosud se jí podařilo dosáhnout snížení o 50 %. 100 % spotřebované elektřiny by mělo do roku 2030 pocházet výlučně z obnovitelných zdrojů. Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů, kterou Henkel využívá, v současnosti činí již 68 %. Kromě toho společnost plánuje nahradit poslední zbytky fosilních paliv ve své výrobě klimaticky neutrálními alternativami – bioplynem. K dosažení vlastní klimatické pozitivity bude Henkel zároveň třetím stranám dodávat přebytečnou uhlíkově neutrální energii, kterou nevyužije pro své potřeby.

Tiskové zprávy (149,67 KB)

Minulý rok byl na streše výrobního závodu divize Beauty Care v Wassertrüdingene nainstalovaný fotovoltaický systém s rozlohou 17 000 m2.

Düsseldorfský závod divize Laundry & Home Care sa podařilo dosáhnout 100 % klimaticky neutrální výrobu.

Největší německý výrobní závod divize Beauty Care v bavorském městě Wassertrüdingen už využívá výlučně uhlíkově neutrální energii.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky