27. 1. 2021  Düsseldorf / Německo

Oheň retardující materiál Loctite 3955 pro 3D tisk od společnosti Henkel je nyní schválen pro tiskárny Asiga

Asiga a Henkel prosazují řešení 3D tisku v průmyslové výrobě

Společnost Asiga, která je lídrem ve výrobě zařízení pro 3D tisk, se stala partnerem Otevřené materiálové platformy (Open Materials Platform) společnosti Henkel. Cílem této spolupráce je urychlit využívání aditivní výroby v různých odvětvích průmyslu, a to díky 3D tisku precizních a plně funkčních součástek ve standardní výrobní kvalitě. Henkel nabízí v odvětví 3D tisku široké portfolio vysoce výkonných fotopolymerů. Dále vyvíjí a poskytuje širokou škálu fotocitlivých pryskyřic, které umožňují ultrarychlou výrobu výrobních dílů s mnoha různými vlastnostmi, od odolání extrémní zátěži až po vysokou pružnost. Kromě toho také Henkel nabízí pryskyřice, které odolají vysokému teplu a spousty dalších materiálů pro speciální použití.

Společnost Asiga byla průkopníkem v oblasti stereolitografie a v roce 2011 uvedla na trh historicky první DPL 3D tiskárnu fungující na principu LED světla. Dnes se společnost nadále zaměřuje na různé technologie procesního monitoringu, které zabezpečují přesnost součástek a konzistentnost výroby v mnohých odvětvích včetně zdravotnictví. Produktová řada společnosti Asiga se skládá z výkonných desktopových 3D tiskáren, začínající kompaktní řadou MAX a končící u volně stojícího velkoformátového modelu PRO 4K.

Od oznámení spolupráce v červenci roku 2020 spolupracují Asiga a Henkel na validaci průmyslových materiálů intenzivní optimalizací tiskových procesů, které posouvají hranice možností aditivní výroby. Kolaborace umožnila oběma společnostem využít bohaté zkušenosti v oblasti chemického průmyslu a technologií 3D tisku na to, aby posunuly aditivní výrobu na novou úroveň. „Henkel pokračuje v pomyslném odemykaní dveří k novým možnostem využití díky inovacím v oblasti materiálového výzkumu, který zákazníkům společnosti Asiga poskytuje přístup k nové generaci materiálů v oblasti 3D tisku,“ říká Graham Turner, Global Operations Manager ze společnosti Asiga.

„Po mnoha měsících spolupráce s technickým týmem společnosti Asiga, můžeme s potěšením oznámit další přírůstky do rodiny průmyslových pryskyřic značky Loctite, které jsou určené pro platformu společnosti Asiga.“ Nová Asiga Pro4K je fascinující vstupní bránou do prostoru průmyslového 3D tisku a máme obrovskou radost z toho, že se Asiga rozhodla spojit sily právě se společností Henkel, aby pro svou platformu využila naše nejnovější technologie včetně našeho materiálu 3955 FST,“ vysvětluje Sam Bail, který pracuje ve společnosti Henkel jako Head of OEM Partnerships pro 3D tisk.

Materiály pod značkou Loctite musí splňovat průmyslové standardy, aby se tak zajistila výroba plně funkčních a spolehlivých součástek s konzistentní kvalitou. Loctite 3D 3955 – fotopolymer vhodný pro 3D tisk, který je odolný vůči plamenům, dýmu a toxickým látkám a deformuje se až při teplotách od 300 stupňů Celsia – se osvědčil jako materiál pro tiskárny Asiga Max i Asiga Pro4K. Materiál splňuje nejen normu UL 94V-0 o bezpečnosti při kontaktu s ohněm, dýmem a toxickými látkami, ale obstál i ve špičkových leteckých testech -12 a 60 sekundového vertikálního hoření. Je použitelný v mnohých odvětvích včetně letectva, automobilového průmyslu a dopravy.

Německý distributor společnosti Asiga – LithoLabs – spolupracuje i se švýcarským výrobcem elektronických konektorů ERNI na funkčním prototypování konektorů pro desky plošných spojů, jejichž zadní kryt je vyroben na 3D tiskárně z materiálu Loctite 3955 FST od společnosti Henkel. Kombinace extrémně přesného tisku na zařízeních společnosti Asiga a materiálu Loctite 3955, poskytuje lepší možnosti na detailnější zpracovaní součástek. Kromě samotných konektorů umožňuje 3D tisk i výrobu prototypů desky plošných spojů s elektronickými komponentami. Konektory vyrobené 3D tiskem z materiálu Loctite 3955 odolají vysokým teplotám, které jsou typické při technologii povrchové montáže. Společnost ERNI tak nyní může rychle testovat vyrobené desky plošných spojů, aby rychleji získala optimální návrhy a získala souhlas zákazníka, a to podstatně rychleji než v případě tradiční výroby injektáže materiálu do forem.

„Jako prodejce 3D tiskáren značky Asiga získáváme množství zkušeností s prací se zákazníky z různých průmyslových odvětví,“ říká Axel Schwan, zakladatel společnosti LithoLabs. „Inovativní pryskyřice Loctite 3955 od společnosti Henkel přišla právě včas, aby uspokojila poptávku po vysoce funkčních a technických řešeních pro 3D tisk. Kombinace tohoto materiálu se zcela otevřenou materiálovou platformou od společnosti Asiga vytváří příznivý ekosystém pro efektivní, rychlou a spolehlivou výrobu v průmyslovém sektoru.“

„Materiál s označením 3955 od společnosti Henkel nám šetří velké množství času a vstupních nákladů, které by byly za normálních okolností vynaloženy na procesy injektáže materiálu do forem,“ dodává Stefan Molitor, designový inženýr společnosti ERNI. „S materiálem a procesy, které máme momentálně k dispozici, jsme bránou k novým objevům. Pro nás to začíná otevřenými možnostmi aditivní výroby, dále k rychlým prototypům až po rychlou výrobu v budoucnosti.“

Protože každá aplikace má své vlastní potřeby, cílem společnosti Asiga a Henkel je podpora individuální cesty aditivní výroby v průmyslovém měřítku. Společně mohou partneři podporovat zákazníky při provozu široké škály aplikací od prototypů až po výrobu ve velkém a splňovat tak jejich specifické požadavky na aplikaci. Chcete-li pomoci zákazníkům při jejich další iniciativě digitální výroby, navštivte Asiga.com nebo některého z jejích autorizovaných prodejců, včetně německých Litholabs. Chcete-li se dozvědět více o inovacích společnosti Henkel v oblasti 3D tisku, navštivte LoctiteAM.com. Chcete-li zjistit, jak může vaše organizace spolupracovat se společností Henkel, pošlete e-mail na adresu Loctite3DP@henkel.com.


O společnosti Asiga
V roce 2011 uvedla společnost Asiga na trh jako první na světě DLP 3D tiskárnu založenou na technologii LED a zahájila tak revoluci v cenově dostupné a kompaktní stereolitografii, která navždy změnila digitální výrobu. Asiga získala mezinárodní uznání za inovace v přesných 3D tiskárnách, které nabízejí konzistentní kvalitu tisku.  Tyto technologie dodnes představují špičku ve své kategorii. Asiga navrhuje a vyrábí všechny produkty ve svém sídle v australském Sydney. Pro více informací a seznam prodejců Asiga navštivte asiga.com.

O společnosti LithoLabs
Od roku 2017 nabízí LithoLabs odborné znalosti v aditivní výrobě s 3D tiskem, založeným na Digital Light Processing (DLP), pro zákazníky různých velikostí a z různých sektorů. Naší zásadou je radit a podporovat naše zákazníky v holistickém přístupu; od předprodejního poradenství, hledání správných materiálů a nástrojů, přes celý digitální pracovní tok až po kvalitu a zabezpečení jejich pracovního toku. Pro všechny vaše úkoly digitální produkce je LithoLabs partnerem, na kterého se můžete spolehnout při řešení výzev. Naším cílem je splnění vaší mise! Více informací naleznete na litholabs.com.

O společnosti ERNID
ERNI je mezinárodní rodinná společnost švýcarského původu s více než 70 lety zkušeností jakožto přední světový výrobce a poskytovatel služeb. Dnes má ERNI International AG, ústředí ve Švýcarsku a celosvětově zaměstnává přes 1 300 zaměstnanců. ERNI vyvíjí a vyrábí širokou škálu řešení pro elektronické připojení pro odlišné oblasti aplikace. Důraz je kladen na konektory pro automobilový průmysl a průmyslovou automatizaci, které spolehlivě fungují v extrémních podmínkách. Společnost ERNI dále dodává dalším průmyslovým odvětvím vysoce kvalitní řešení konektorů, kabelové sestavy, kabelové skříně a další. erni.com

Tiskové zprávy (155,66 KB)

Asiga a Henkel spolupracují na podpoře aditivních výrobních řešení pro průmyslovou výrobu ověřováním materiálů Henkel pro otevřenou platformu Asiga

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky