26. 10. 2020  Düsseldorf / Německo

Termoregulační materiály, lepidla a těsnící hmoty jsou v souladu s naplněním ambice e-mobility

Na konferenci Virtual Battery Show 2020 odprezentuje Henkel výhody materiálového výzkumu v oblasti designu a konstrukce akumulátorů pro elektrická vozidla

Společnost Henkel dnes oznámila, že na virtuální konferenci Battery Show & EV Tech Digital Days North America & Europe, která se bude konat 10.-12. listopadu, plánuje názorně ukázat, jak výzkum v oblasti materiálů umožňuje konstruktérům akumulátorů pro elektrická vozidla zvyšovat bezpečnost, úspornost a cenovou dostupnost. Zatímco vývoj konstrukčních řešení elektrických vozidel z hlediska rovnováhy mezi bezpečností, výkonností a nízkými výrobními náklady jsou velkou výzvou, společnost Henkel odhalí, jak její široké technologické portfolio a odborné znalosti vedly k mnohým úspěchům v oblasti designu, konstrukce a montáže jednotlivých komponentů elektrických vozidel. Za pomoci praktických příkladů se společnost Henkel bude soustředit hlavně na následující oblasti:

Termoregulace

Termoregulace je velmi důležitá z hlediska bezpečnosti, efektivnosti a dlouhé životnosti akumulátorů v elektrických automobilech. Zatímco primární rolí materiálů tepelného rozhraní (thermal interface materials; TIMs) je odvod tepla pro optimalizaci provozu a zabránění „tepelného úniku“, patří mezi další funkce například rychlé průtoky a odlehčení, díky kterým se dá dosáhnout vysoké výkonnosti a delší dojezdové vzdálenosti.

Společnost Henkel představí dvě ze svých nejnovějších tekutých inovací TIM, a to konkrétně silikonový Bergquist Gap Filler TGF 2200 APS a bezsilikonový Bergquist Gap Filler TGF 3010 APS, které přinášejí vícero funkcí: rychlost dávkování až 80 cm3 za sekundu a vysokou tepelnou vodivost až 3 W/mK pro splnění požadavků na bezpečnost a funkční spolehlivost fungování akumulátorů.
S množstvím faktorů, které je třeba vzít v úvahu je nejdůležitější bezpečnost cestujících, důkladné konzultace se spolehlivým dodavatelem, který zajistí splnění všech požadavků na termoregulaci a komptabilitu materiálů.

Odolná lepidla

Kromě skvělé termoregulace je též potřebné, aby síla adhezivního materiálu zajistila integritu baterií. Schopnosti odolat nepříznivému okolnímu prostředí, náročným podmínkám provozu a poskytnutí výhody nízkých nákladů je možné dosáhnout díky rychlé aplikaci a následného tuhnutí – tyto funkce jsou při výběru správného lepidla klíčové. Rychlá montáž všech komponentů baterií pro elektrická vozidla je zásadní pro řešení neustále klesajících cen baterií, které za posledních deset let klesly téměř desetkrát. Spolu s dalšími produkty, které souvisí s uchováním elektrické energie a jsou součástí portfolia společnosti Henkel, přispívají lepidla používaná na konstrukci elektrických vozidel i k vyšší efektivnosti nákladů ze strany zákazníka. Společnost Henkel představí jeden je svých nejnovějších úspěchů, který je výsledkem spolupráce s výrobcem nosičů pro akumulátorové články -společností Covestro. Jedná se o rychletvrdnoucí lepidlo Loctite AA 3963 od společnosti Henkel, které umožňuje fixaci akumulátorových článků do pěti sekund, a které má velký potenciál pro masovou výrobu.

Návštěvníci konference Battery Show uvidí, jak mohou lepidla, které plní vícero funkcí najednou jako například lepení a odvod tepla, mohou také pomoci snížit i celkové náklady. Teplovodivá lepidla LOCTITE® and BERGQUIST® určená pro montáž válcových a plochých článků, poskytují tuto dvojí funkčnost díky pečlivě vyváženým směsím, které kombinují efektivní tepelnou vodivost a vysokou pevnost lepení.

Praktické těsnící hmoty

Přestože akumulátorový systém představuje přibližně 50 % ceny elektrického vozidla, ochrana akumulátoru hraje z hlediska jeho hodnoty zásadní roli. Jak společnost Henkel plánuje předvést na konferenci Battery Show, možnost jednoduché údržby a opravy akumulátoru snižuje náklady vynaložené v průběhu životnosti elektrického vozidla. Produkty jako Loctite ESB 5100, jedinečná inovace v oblasti těsnění, nabízí bezprecedentní aplikační flexibilitu. Těsnící materiál například dokáže víko akumulátorového bloku bezpečně připevnit k vnějšímu plášti, zatímco jej také lze rychle odstranit a opět aplikovat při opravě baterie.

Sdílené know-how

Dlouholeté zkušenosti a komplexní porozumění konstrukci akumulátorových bloků pro elektrická vozidla, trendy v současném průmyslu a doplňkové materiálové směsi umožňují společnosti Henkel poskytnout řešení pro zákazníky z oblasti automobilových baterií a OEM. Na konferenci Battery Show & EV Tech Days budou techničtí specialisté společnosti Henkel tyto znalosti volně sdílet během dvou seminářů:

  • Webinář, úterý, 10. listopadu, 9:30 (VČ): „Optimalizace designu a montáže akumulátorů pro elektrická vozidla: inovativní materiály, lepidla a těsnící materiály pohánějící vývoj elektromibility“, Dr. Pradyumna Goli, Henkel BDM Battery Systems a Reid Chesterfield, ředitel pro vývoj termoregulačních výrobků společnosti Henkel
  • Krátká prezentace, čtvrtek, 12. listopadu, 9:30 (SELČ): „Výběr správného termoregulačního materiálu pro součástky používaných v elektrických vozidlech“, Holger Schuh, Global Technology Lead Thermal

Účastníci konference se mohou prostřednictvím živého chatu spojit přímo se členy týmu Henkel, který se specializuje na uchovávání elektrické energie v automobilovém průmyslu, případně navštívit virtuální stánek, ve kterém budou k dispozici další materiály.

Vice informací o tom, jak se společnost Henkel podílí na formování budoucnosti elektromobility naleznete zde.

Loctite a Bergquist jsou registrované značky společnosti Henkel a jejích přidružených společností v Německu a dalších zemích.

Tiskové zprávy (41,31 KB)

Vytlačená hmota na vyplnění mezer Bergquist Gap Filler TGF 3010 APS.

Válcové akumulátorové články v plastovém bloku spojené pomocí lepidla Loctite AA 3963 od společnosti Henkel.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky