21. 7. 2020  Düsseldorf / Německo

Materiál xMED412 kombinuje fyzikální vlastnosti a biokompatibilitu materiálů používaných ve zdravotnictví a je ideálním materiálem pro výrobu různých zařízení napříč průmyslovými odvětvími.

Nexa3D a Henkel společně uvádí na trh vysoce odolný a trvanlivý materiál pro zařízení používané ve zdravotnictví a sportovní sféře

Nexa3D, výrobce ultrarychlých stereolitografických 3D tiskáren, a společnost Henkel, přední dodavatel vysoce účinných funkčních aditivních materiálů, dnes oznámili komerční dostupnost materiálu xMED412, který má podobné vlastnosti jako polypropylén a je ideální na výrobu různých biokompatibilních zařízeních, zdravotnických pomůcek a nositelných zařízeních. Materiál xMED412, vyráběný společností Henkel, je zcela založen na materiálu Loctite MED412 a vztahují se na něj všechna související povolení, testy a certifikace.

„Jsme velmi nadšeni, že můžeme tento produkt uvést na trh ve spolupráci se společností Nexa3D,“ uvedl Ken Kisner, odpovědná osoba ve společnosti Henkel za inovace v oblasti 3D tiskáren. „Se společností Nexa3D a jejich 3D tiskárnou NXE400 jsme vyvinuli a otestovali řadu schválených pracovních postupů, které dokážou naplno využít potenciál materiálu xMED412 z hlediska jeho výjimečných fyzikálních vlastností a biokompatibility. Nexa3D a Henkel poskytují digitální výrobní řešení pro zvyšující se výrobu zdravotnických pomůcek, zařízeních pro sportovce a personalizovaných audio produktů. Zejména s ohledem na současnou pandemii COVID-19 jsme rádi, že odběrové tyčinky na výtěry z nosu a hrdla, které byly vyrobené z materiálu xMED412 na tiskárně NXE400, v souladu s našimi publikovanými postupy, prošly příslušnými klinickými testy a vyhovují testování podle normy ISO 10993 a klasifikaci FDA Class I Experiment amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.“

 „Jsme velice rádi, že jsme společně se společností Henkel uvedli na trh už druhý materiál určený pro výrobní účely, a to zejména v této době, kdy přetrvává poptávka po osobních ochranných pomůckách a jiných kritických zařízeních,“ uvedl Izhar Medalsy, výkonný ředitel společnosti Nexa3D, „V průběhu dvou měsíců uvádíme na trh se společností Henkel už druhý materiál s cílem vytvořit portfolio co-brandových fotopolymerů s vysokoúčinnými parametry a to prostřednictvím našich rozšiřujících se globálních kanálů. Nadále se společně zabýváme konkrétními příležitostmi v oblasti vysokorychlostní průmyslové výroby, která umožňuje využít prvotřídní rychlost našich tiskáren, jejich schopnost pracovat s velkým objemem a také uplatnit naší technologii inteligentního řízení materiálů tak, abychom mohli s pomocí 3D tiskárny NXE400 vytvářet funkční součástky z vysokoúčinných pryskyřicových materiálů společnosti Henkel.“

Obě společnosti překonávají bariéry v oblasti klasické produktivity a funkčnosti, které jsou spojené s 3D tiskem a významně rozšiřují svět aditivní výroby, což umožňuje zákazníkům vytvářet skutečné funkční součástky pro široké spektrum aplikací.

Materiál xMED412 vyvinula společnost Henkel s cílem poskytovat vysoce konzistentní parametry s výjimečně funkčními vlastnostmi součástek. Materiál používaný ve zdravotnictví je velmi silný a odolný fotopolymer, jehož mechanické parametry jsou podobné polypropylenu s mimořádnou schopností odolat nárazům a velikou pevností při stlačení. Kompletní specifikaci je možné najít v dokumentu MDS, který je k dispozici ke stažení. Součástky vytištěné z materiálu xMED412 na tiskárně NXE400 vyžadují následné zpracování a čistění v souladu s doporučeními společnosti a mohou být opracovávány, řezány nebo leštěny. A to tak, aby se dosáhlo požadovaných výrobních parametrů.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme na trhu zaznamenali velmi pozitivní reakce na součástky xMED412 vyrobené v tiskárně NXE400,“ uvedl Michele Marchesan, výkonný ředitel pro rozvoj společnosti Nexa3D. „V USA jsme rychle navrhli a zvýšili denní výrobní kapacitu jedné tiskárny na 5 400 odběrových tyčinek, abychom uspokojili rostoucí poptávku po tyčinkách na výtěr z nosu a hrdla. V dalších provozech tiskneme součástky do plicních ventilátorů a dalších lékařských přístrojů včetně Venturiho trubic a konektorů, a to v takovém měřítku, že rychle dosahujeme nového standardu pro flexibilní sériovou výrobu.“

Existuje mnoho důvodů, proč jsou aditivní plasty jako xMED412 stále více žádány. Materiál xMED412 je lehký, ale pevný, s přirozenými izolačními vlastnostmi, které byly navrženy tak, aby vydržely náraz, vlhkost nebo vibrace. Tyto vysoce žádané vlastnosti a atributy jsou ideální pro zařízení, která je potřeba sterilizovat nebo dezinfikovat a které se přepravují po celém světě pro účely domácího ošetřování nebo použití ve zdravotnických zařízeních.

Aby došlo k dalšímu pokroku v oblasti miniaturizace biokompatibilních výrobků, zdravotnických pomůcek a nositelných zařízeních, používají konstruktéři nové materiály při navrhování, aby se dospělo k větší flexibilitě z hlediska životního cyklu produktu. Pro mnoho společností, které vyrábějí zdravotnické pomůcky, na jedno či opakované použití, je důležité, aby se jednotlivé součástky mohly ohýbat a byly pružné, a to jak při použití na těle pacienta, tak v jeho blízkosti. Takovéto komponenty a substráty musí být měkké, elastické a v mnohých případech i odolné vůči zlomení, tzn. musí mít vlastnosti ve kterých excelují 3D součástky vytisknuté z materiálu xMED412 na tiskárně NXE400.

Tiskárna NXE400 a materiál xMED412 už můžete zakoupit prostřednictvím rostoucí sítě smluvních prodejců společnosti Nexa3D. Pokud chcete nalézt nejbližšího smluvního prodejce anebo si dohodnout termín praktické ukázky 3D tiskárny, můžete tak učinit již dnes prostřednictvím platformy Zoom, kontaktujte společnosť Nexa3D.

Chcete-li se dozvědět více o inovacích společnosti Henkel v oblasti 3D tisku, navštivte stránku LoctiteAM.com. Pokud se chcete zjistit více o možnostech spolupráce vaší společnosti se společností Henkel, pošlete, prosím, e-mail na adresu Loctite3DP@henkel.com.

Pokud máte zájem o podrobnější informace o tom, co dokáže tiskárna NXE400 s materiálem xMED412, podívejte se na podklady pro média a můžete tiskárnu vidět přímo v akci v tomto videu.

O společnosti NEXA3D

Společnost Nexa3D vyrábí ultrarychlé průmyslové stereolitografické 3D tiskárny, které jsou cenově dostupné jak pro profesionály, tak pro firmy všech velikostí. Tiskárny společnosti Nexa3D využívají proprietární technologii Lubricant Sublayer Photo-curing (LSPc) a patentovanou strukturovanou světelnou matrici schopnou dosáhnout rychlosti až 1Z centimetrů za minutu, což výrazně zkracuje cykly 3D tiskárny při přesných funkčních součástkách z několik hodin na několik minut. Více informací naleznete na nexa3d.com.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stáhnout vizitku Přidat do sbírky